Fattoush - chrupiąca sałatka rodem z Libanu
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Fattoush - chrupiąca sałatka rodem z Libanu jest pyszna i niezwykle sycąca. Może być ciekawym urozmaiceniem codziennej diety. Sprawdź, jak ją przygotować.
SKŁADNIKI
- 2 nieduże papryki (czerwona i żółta)
- 1 duży ogórek surowy lub 2 małosolne (polska modyfikacja)
- 4-5 pomidorów
- 1 cebula (lub pęczek szczypiorku)
- 5-6 pokrojonych cienko zielonych oliwek (lub natka pietruszki i kolendry)
- 1 duży zmiażdżony ząbek czosnku
- 5 łyżeczek oliwy
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone i przekrojone wzdłuż na pół strąki papryki poszatkuj cienko, ogórka i cebulkę pokrój na cienkie plasterki (duży ogórek na półplasterki).
- Pomidory zalej wrzątkiem na 30 sekund, potem zanurz je w zimnej wodzie i zdejmij skórkę. Wytnij twarde “gniazda” i pokrój na małe kawałeczki.
- Wszystkie warzywa przełóż do szklanej lub ceramicznej miski, dodaj pokrojone w plasterki oliwki ewentualnie posiekaną drobno natkę pietruszki i kolendry.
- W osobnym naczyniu ubij trzepaczką oliwę, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek oraz sól i świeżo zmielony pieprz (można to wszystko „ubić” w dobrze zakręconym słoiczku).
- Polej sałatkę dresingiem i podaj, najlepiej ze świeżym chlebem razowym.