Arbuzowa sałatka z halloumi: obłędna sałatka grillowa

Arbuzowa sałatka z halloumi: obłędna sałatka grillowa
Autor: Shutterstock.com Sałatka z arbuza, sera halloumi, marynowanej cebuli i liści bazylii
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Arbuzowa sałatka z halloumi to moim zdaniem najlepsza sałatka grillowa. Połączenie soczystego arbuza ze słonym serem i marynowaną cebulą czyni cuda. To co się dzieje na języku, jest nie do opisania. Po prostu petarda smaku! Koniecznie spóbujcie! 

Latem szukamy soczysty smaków. Połączenia kwaśnego ze słodkim i słonym. Chcemy wesołych kolorów. I taka właśnie jest sałatka z arbuza, grillowanego sera halloumi i marynowanej cebuli. Dodatek świeżych liści bazylii, czyni ją jeszcze bardziej rześką. 

Co jest potrzebne do przyrządzenia sałatki z halloumi?

Grecki ser halloumi, a właściwie rodzaj sera z Krety, zyskał sympatię całego świata. Sukces należy upatrywać w niezwykłej własności sera. Można go grillować. Jak to możliwe? Przecież inne sery topią się pod wpływem wysokich temperatur? Otóż ser halloumi pierwotnie przygotowywany przez kreteńskich pasterzy jest serem parzonym. Gdy ser z owczego mleka dojrzeje, zanurza się go we wrzątku. Ser, który już raz się stopił i zestalił, nie może się ponownie topić. Białka zawarte w serze ulegają denaturacji i tworzą zwarty konglomerat. 

Jak zrobić sałatkę arbuzową z halloumi?

Przygotuj marynatę. I zamarynuj w niej cebulę. Im dłużej cebula poleży w marynacie, tym bardziej będzie delikatna. 

Arbuza pokrój w kostkę wielkości kęsa. Usuń pestki. Pestki są jadalne, ale nie pasują do tej sałatki. Chcemy żeby nic nie konkurowała z teksturą sera halloumi, który ma być w sałatce najbardziej zwartym składnikiem.

Ser halloumi zgrilluj. Wystarczy jeśli ładnie się przyrumieni i nabierze dymnego posmaku. Pokrój go w kostkę.

Kawałki arbuza wymieszaj z marynowaną cebulą i porwanymi liścmi bazylii. Dodaj grillowany halloumi. Polej marynatą spod cebuli. Gotowe! 

SKŁADNIKI

  • Na arbuzową sałatkę z halloumi:
  • 4 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę, bez pestek
  • 150 g sera halloumi
  • 1 duża cebula czerwona, pokrojona na cienkie plasterki
  • 1 garść liści bazylii
  • Na marynatę do cebuli i sałatki:
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina lub octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu lub innego słodzika
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj składniki marynaty. Cebulę pokrój na cienkie plasterki i zalej marynatą. Odstaw na 30 minut lub na dłużej. 
  • Ser halloumi grilluj z obu stron do zrumienienia. Pokrój w kostkę.
  • W misce wymieszaj kawałki arbuza i talerki marynowanej cebuli. Dodaj porwane liście bazylii.
  • Wierzch sałatki posyp kostkami grillowanego sera halloumi. Polej marynatą z cebuli. Gotowe! 
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej