Warzywa w galarecie z sosem śmietankowym: pyszna i efektowna zakąska
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Warzywa z galarecie, przygotowane z dodatkiem gotowanego mięsa i na przykład resztek wędlin to danie w duchu zero waste. Jest też niedrogie, a bardzo smacznie i wizualnie efektowne. Idealne na domową imprezę!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 50 dag mrożonej mieszanki warzywnej (jak na sałatkę jarzynową albo innych, ulubionych), ugotowanych w osolonej wodzie i ostudzonych
- 30 dag ugotowanego lub pieczonego kurczaka
- 30 dag innego mięsa lub wędlin
- kostka bulionu z kury
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 30 dag śmietanki
- 3 łyżki żelatyny
- ulubione świeże zioła (szczypiorek, natka)
- 2 łyżki keczupu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozpuścić kostkę rosołową w szklance wody, wsypać żelatynę w proszku, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić.
- Jajka ubić z mlekiem, usmażyć jak omlet i po wystygnięciu pokroić w kostkę.
- W wyłożonej folią spożywczą foremce (można użyć kilku foremek lub miseczek) układać warstwami warzywa, oba rodzaje mięsa, omlet.
- Ostrożnie zalać bulionem z żelatyną, tak by nie pomieszać warstw. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
- Przygotować sos - ubić śmietankę, wymieszać z keczupem, pokrojonymi ziołami, solą i pieprzem do smaku. Podawać schłodzony.