Pieczarki z grilla z gorgonzolą i cykorią

2021-03-29
jakie_dania_z_grilla_mozna.jpg
Autor: Archiwum
łatwy
25 min
4

Grill to nie tylko uczta dla mięsożerców. Pyszne potrawy można przyrządzić też dla wegetarian. Podajemy przepis na pieczarki z grilla z gorgonzolą i cykorią podane na chrupiącej bagietce. 

SKŁADNIKI

  • 12 pieczarek
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki posiekanej mięty (świeżej)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 garść czerwonej cykorii, w strzępach
  • 6 kromek bagietki francuskiej
  • 100 g gorgonzoli, pokruszonej
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzać grill, smarując wcześniej oliwą.
  • Lekko naciąć pieczarki, od góry.
  • W misce (najlepiej ceramicznej, nie metalowej), wymieszać ocet, 5 łyżeczek oliwy, posiekane listki mięty i posiekany czosnek; przyrządzić pieprzem i solą według gustu.
  • Do miski z marynatą wrzucić grzyby; pozwolić nasiąknąć od pięciu do dziesięciu minut.
  • Położyć pieczarki na rozgrzanym grillu; grillować od dwóch do trzech minut.
  • Pieczarki należy posypać równo kruszoną gorgonzolą. W tym samym czasie przypiec kromki bagietki na grillu - minutę na każdą stronę.
  • Grillowane kromki lekko polać oliwą, następnie przykryć czerwoną cykorią. Na każdej kromce położyć dwie pieczarki; całość polać pozostałą marynatą.