Pieczarki z grilla z gorgonzolą i cykorią
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Grill to nie tylko uczta dla mięsożerców. Pyszne potrawy można przyrządzić też dla wegetarian. Podajemy przepis na pieczarki z grilla z gorgonzolą i cykorią podane na chrupiącej bagietce.
SKŁADNIKI
- 12 pieczarek
- 4 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki posiekanej mięty (świeżej)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 garść czerwonej cykorii, w strzępach
- 6 kromek bagietki francuskiej
- 100 g gorgonzoli, pokruszonej
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzać grill, smarując wcześniej oliwą.
- Lekko naciąć pieczarki, od góry.
- W misce (najlepiej ceramicznej, nie metalowej), wymieszać ocet, 5 łyżeczek oliwy, posiekane listki mięty i posiekany czosnek; przyrządzić pieprzem i solą według gustu.
- Do miski z marynatą wrzucić grzyby; pozwolić nasiąknąć od pięciu do dziesięciu minut.
- Położyć pieczarki na rozgrzanym grillu; grillować od dwóch do trzech minut.
- Pieczarki należy posypać równo kruszoną gorgonzolą. W tym samym czasie przypiec kromki bagietki na grillu - minutę na każdą stronę.
- Grillowane kromki lekko polać oliwą, następnie przykryć czerwoną cykorią. Na każdej kromce położyć dwie pieczarki; całość polać pozostałą marynatą.