Grillowana fasolka "mamut" z oliwą i sezamem - przepis
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Chrupiąca fasolka szparagowa mamut znakomicie komponuje się z grillowanym mięsem i rybą. W zestawie ze stekiem wołowym lub grillowanym łososiem stworzy duet niezapomnianych smakowych doznań. Jak przyrządzić fasolkę mamut na grillu? Podajemy dobry przepis.
Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej
Jak gotować fasolkę szparagową?
SKŁADNIKI
- duża garść zielonej fasolki „mamut”
- sól morska gruboziarnista
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżeczki sezamu
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę „mamut” umyć oraz odciąć łodyżki. Wrzucić na wrzątek (można lekko posolić) i gotować na niewielkim ogniu około 7-10 min, tak aby fasolka była al dente. Można ją ugotować również na parze, wtedy zachowa więcej wartości odżywczych.
- Odsączyć ugotowana fasolkę z wody i lekko ostudzić.
- Fasolkę posmarować oliwą z obydwu stron, posolić grubo zmieloną solą i pieprzem oraz posypać sezamem.
- Grillować na rozgrzanym grillu z obu stron, aż pojawią się rumiane paseczki.
- Podawać jako dodatek do mięs, ryb lub z innymi grillowanymi warzywami.