Grillowana fasolka "mamut" z oliwą i sezamem - przepis

2021-03-29
Magdalena Chajko
Grillowana fasolka mamut z sezamem
Autor: Shutterstock Grillowana fasolka mamut z oliwą i sezamem.
łatwy
30 min
4

Chrupiąca fasolka szparagowa mamut znakomicie komponuje się z grillowanym mięsem i rybą. W zestawie ze stekiem wołowym lub grillowanym łososiem stworzy duet niezapomnianych smakowych doznań. Jak przyrządzić fasolkę mamut na grillu? Podajemy dobry przepis.

Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej

Odmiany fasolki szparagowej

Jak gotować fasolkę szparagową?

SKŁADNIKI

  • duża garść zielonej fasolki „mamut”
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżeczki sezamu
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę „mamut” umyć oraz odciąć łodyżki. Wrzucić na wrzątek (można lekko posolić) i gotować na niewielkim ogniu około 7-10 min, tak aby fasolka była al dente. Można ją ugotować również na parze, wtedy zachowa więcej wartości odżywczych.
  • Odsączyć ugotowana fasolkę z wody i lekko ostudzić.
  • Fasolkę posmarować oliwą z obydwu stron, posolić grubo zmieloną solą i pieprzem oraz posypać sezamem.
  • Grillować na rozgrzanym grillu z obu stron, aż pojawią się rumiane paseczki.
  • Podawać jako dodatek do mięs, ryb lub z innymi grillowanymi warzywami.
Magdalena Chajko