Drobiowa kiełbasa gotowana w kubku: dietetyczny przepis na domową wędlinę inaczej

Drobiowa kiełbasa gotowana w kubku: dietetyczny przepis na domową wędlinę inaczej
Autor: Shutterstock Lekka wędlina z piersi kurczaka i warzyw gotowana w kubku
łatwy
50 min
4

Drobiowa kiełbasa gotowana w kubku jest dietetyczna i bardzo zdrowa. Nie zawiera żadnych konserwantów, ani utrwalaczy, To rewelacyjny przepis na wędlinę bardzo rozdrobnioną, ale pełną smaku. Zamiast formować ją w walec, napełniać osłonki, wystarczy włożyć ją do kubka i ugotować w kąpieli wodnej. Wypróbuj ten przepis na kiełbasę z piersi kurczaka inaczej i ciesz się smakiem! 

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 380 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1/3 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki ziaren gotowanej kukurydzy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mrożonego zielonego groszku (opcjonalnie)
  • oraz 2-4 porcelanowe kubki  lub szklanki z żaroodpornego duralexu np. od Luminarc

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  • Do mięsa dodać przyprawy, zimne mleko, rozmącone jajko i drobno posiekany czosnek.
  • Masę wyrabiać rękami przez kilka minut lub do chwili, gdy mięso wchłonie cały płyn. 
  • Nasmaruj kubki lub szklanki z duralexu olejem roślinnym i napełnij mielonym mięsem, pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi naczynia. Przykryj górę folią spożywczą.
  • Napełnij garnek wodą i włóż kubki do wody. Woda powinna sięgać co najmniej do połowy kubków.
  • Następnie zagotuj wodę. Gdy zawrze, zmniejsz ogień i gotuj kiełbasę przez około 40 minut, bez przykrycia.
  • Pozostaw kubki z kiełbasą w wodzie do ostygnięcia, wyjmij je i odwróć do góry nogami.
  • Dietetyczna kiełbasa gotowana w kubku gotowa!
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej