Ceviche ze śledzia po gdyńsku [PRZEPIS LATA Z RADIEM]
2021-03-29
![Ceviche ze śledzia po gdyńsku [PRZEPIS LATA Z RADIEM]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-fWqL-szgX-KmoH_ceviche-ze-sledzia-po-gdynsku-przepis-lata-z-radiem-664x442.jpg)
łatwy
30 min
4
Ceviche ze śledzia, a dokładniej „Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym” to nowa interpretacja gdyńskiego przysmaku. Inspiracja kuchnią karaibską w portowym mieście jest oczywista. Gdynia to nasz największy port handlowy, okno na świat od 1933 roku. Autorem potrawy jest Przemysław Roman, kulinarny bloger (Night Time Cooking) oraz zwycięzca konkursu na Gdyński Przysmak, który odbył się w ramach IV Weekendu Kulinarnego w 2012 roku. Gdynia to kolejny przystanek na tegorocznej trasie Lata z Radiem (25.08.18).
SKŁADNIKI
- Na przybranie:
- 2 cykorie
- po 2 kapary na porcję
- sezam uprażony na patelni
- Na ceviche:
- 220 g filetu ze śledzia - typu matias lub surowy
- 1 mała czerwona cebula
- 3 limonki
- 1 chilli
- szczypta pieprzu do smaku
- Na grillowane krewetki:
- po 4 oczyszczone krewetki tygrysie na osobę
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
- Na sos:
- 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- koperek posiekany
- świeży lub suszony tymianek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet ze śledzia dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do miseczki.
- Śledzia zalewamy sokiem wyciśniętym z 3 limonek.
- Dodajemy posiekaną w drobniutką kosteczkę czerwoną cebulę oraz posiekane chilli bez pestek. Dodajemy szczyptę pieprzu, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do marynowania-najlepiej w lodówce.
- Krewetki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Następnie wrzucamy je do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i polewamy odrobiną oliwy. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do marynowania - najlepiej w lodówce.
- Czas na sos: jogurt naturalny łączymy z koperkiem i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Schładzamy.
- Serwowanie: 1 porcja to dwa liście cykorii oraz 4 krewetki. Odrobinę ceviche ze śledzia układamy na umytych liściach cykorii. Na każdym liściu układamy jeden kapar.
- Krewetki grillujemy. Podczas grillowania krewetki smarujemy odrobiną miodu.
- Ugrillowane krewetki kładziemy obok liści cykorii i kleksa sosu koperkowo-tymiankowego.
- Wszystko posypujemy odrobiną uprażonego sezamu. Gałązka tymianku do ozdoby.