Wytrawna konfitura ze śliwek: przepis. Idealna do mięs i serów!

2021-03-29
Wytrawna konfitura ze śliwek: przepis. Idealna do mięs i serów!
Autor: thinkstockphotos.com  Wytrawna konfitura ze śliwek to doskonały dodatek do serów, mięsa i wędlin.
łatwy
50 min
4

Wytrawną konfiturę ze śliwek  przygotowujemy z tego wielokrotnie sprawdzonego i ciekawego przepisu. Sprawdź, jak przygotować ten wyborny dodatek do mięs i serów. 

SKŁADNIKI

  • 80 dag śliwek
  • 20 dag czerwonej cebuli
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 40 ml octu balsamicznego
  • 100 g miodu
  • 5 dag cukru muscovado
  • 1/2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta cayenne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć, wydrylować. Cebulę drobno pokroić.
  • Wszystkie składniki włożyć do rondla z grubym, nieprzywierającym dnem i smażyć na małym ogniu, aż masa dobrze zgęstnieje. Regularnie mieszać.
  • Następnie usmażone owoce przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować.