Wytrawna konfitura ze śliwek: przepis. Idealna do mięs i serów!
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Wytrawną konfiturę ze śliwek przygotowujemy z tego wielokrotnie sprawdzonego i ciekawego przepisu. Sprawdź, jak przygotować ten wyborny dodatek do mięs i serów.
SKŁADNIKI
- 80 dag śliwek
- 20 dag czerwonej cebuli
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 40 ml octu balsamicznego
- 100 g miodu
- 5 dag cukru muscovado
- 1/2 łyżki startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
- szczypta cayenne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć, wydrylować. Cebulę drobno pokroić.
- Wszystkie składniki włożyć do rondla z grubym, nieprzywierającym dnem i smażyć na małym ogniu, aż masa dobrze zgęstnieje. Regularnie mieszać.
- Następnie usmażone owoce przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować.