Wykwintny dżem z gruszek z kawą
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Wykwintny dżem z gruszek z kawą ziarnistą to doskonały pomysł na prezent. Kawa dodaje gruszkom niezwykłego aromatu. Ten zachwycający dżem bardzo łatwo przygotować.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg słodkich gruszek
- 350 g cukru
- 15 g pektyny, 1 płaska łyżka
- 3 łyżeczki kawy zmielonej
- 50 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki umyć, cienko obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Przełożyć do emaliowanego lub kwasoodpornego garnka.
- Pektynę wymieszać z 3 łyżkami cukru, mieszaniną posypać kawałki gruszek, odstawić na 15 minut.
- Z podanej porcji mielonej kawy i wody przygotować mocną kawę. Kawę należy dwukrotnie doprowadzić do wrzenia.
- Garnek z gruszkami postawić na ogniu, zagotować.
- Dodać pozostały cukier oraz przefiltrowaną przez bibułę kawę, ponownie doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 5-7 minut.
- Gorący dżem przełożyć do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików, dobrze zakręcić, postawić dnem do góry i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Wystudzone słoiki opatrzyć etykietami z podpisem rodzaju dżemu i daty wekowania.