Wykwintne powidła śliwkowe z sokiem pomarańczowym i śliwowicą

Wykwintne powidła śliwkowe z sokiem pomarańczowym i śliwowicą
Autor: thinkstockphotos.com Połączenie śliwek z pomarańczami jest typowe dla kuchni gruzińskiej
średni
300 min
4

Jeśli powidła, to najlepiej ze śliwek! Warto wykorzystać sezon na świeże węgierki i uchwycić ich rozkoszny smak w słoiku. Proponujemy przepis na powidła śliwkowe z sokiem pomarańczowym, śliwowicą i nutką goździkową.

Śliwki to owoce szczęścia. Zawierają one duże ilości tryptofanu – aminokwasu odpowiedzialnego za powstawanie hormonu szczęścia – serotoniny. Bardzo skuteczną metodą na poprawę humoru jest łyżeczka pysznych powideł.

SKŁADNIKI

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 300 - 400 g cukru
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 100 ml szklanki soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 50 ml śliwowicy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Usunąć pestki i pokroić śliwki w plasterki. Rozgotować śliwki w soku pomarańczowym. Następnie dodać cukier i smażyć jeszcze dwie godziny na minimalnym ogniu.
  • Następnego dnia smażyć do zgęstnienia (ok. 2,5 godz). 20 minut przed końcem dodać skórkę z pomarańczy (wcześniej wyszorować ją i sparzyć), goździki i śliwowicę.
  • Gorące powidła przekładać do wygotowanych słoików i mocno zakręcać. Pasteryzować 15 min.
Dagmara Kijanowska
więcej