Wykwintne powidła śliwkowe z sokiem pomarańczowym i śliwowicą
2021-03-29
średni
300 min
4
Jeśli powidła, to najlepiej ze śliwek! Warto wykorzystać sezon na świeże węgierki i uchwycić ich rozkoszny smak w słoiku. Proponujemy przepis na powidła śliwkowe z sokiem pomarańczowym, śliwowicą i nutką goździkową.
Śliwki to owoce szczęścia. Zawierają one duże ilości tryptofanu – aminokwasu odpowiedzialnego za powstawanie hormonu szczęścia – serotoniny. Bardzo skuteczną metodą na poprawę humoru jest łyżeczka pysznych powideł.
SKŁADNIKI
- 2 kg śliwek węgierek
- 300 - 400 g cukru
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 100 ml szklanki soku z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 50 ml śliwowicy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Usunąć pestki i pokroić śliwki w plasterki. Rozgotować śliwki w soku pomarańczowym. Następnie dodać cukier i smażyć jeszcze dwie godziny na minimalnym ogniu.
- Następnego dnia smażyć do zgęstnienia (ok. 2,5 godz). 20 minut przed końcem dodać skórkę z pomarańczy (wcześniej wyszorować ją i sparzyć), goździki i śliwowicę.
- Gorące powidła przekładać do wygotowanych słoików i mocno zakręcać. Pasteryzować 15 min.