Tamarillo: przepis na dżem z tamarillo i pomarańczy
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Dżem z tamarillo i pomarańczy to wykwintna konfitura, która uświetni wasze niedzielne śniadanie. Przygotowanie dżemu z tamarillo i pomarańczy należy zaplanować na dwa dni. Wieczorem w dzień poprzedzający właściwe gotowanie, należy wstępnie przygotować owoce. Dopiero na drugi dzień gotujemy i zamykamy w słoikach nasz dżem. Dżem z tamarillo i pomarańczy smakuje słońcem i radością, dlatego warto mieć go w swojej zimowej spiżarni.
SKŁADNIKI
- 1 kg tamarillo
- 2 słodkie pomarańcze
- 1 szklanka wody
- 4 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tamarillo pozbawić szypułek, sparzyć i obrać ze skórki.
- Tamarillo pociać na kawałki i wrzucić do garnka z grubym dnem. Zasypać 1 szklanką cukru, przykryć garnek ściereczką i pozostawić na noc.
- Pomarańcze wyszorować, pociąć na bardzo cienkie plasterki, przełożyć do garnka razem z sokiem, jaki z nich wypłynie, wlać szklankę wody, przykryć pokrywką i pozostawić na noc.
- Na drugi dzień do pomarańczy wlać sok z cytryny, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i powoli gotować przez 25-30 minut, aż skórka pomarańczy będzie miękka.
- Do miękkich pomarańczy dodać tamarillo razem z syropem jaki wytworzyły przez noc, dosypać pozostały cukier i zagotować. Od chwili zagotowania, gotować dżem z tamarillo i pomarańczy jeszcze 10-15 minut.
- Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Słoiki opisać, pamiętając o dacie zamknięcia.