Świetne ogórki po góralsku - dobry przepis na ogórki na zimę
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Świetne ogórki po góralsku to sposób na zagospodarowanie nieco przerośniętych ogórków. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale trochę trwa. Warto jednak wypróbować nasz przepis.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2,5 kg ogórków (nie obierać ze skórki)
- 4 łyżki soli
- Zalewa:
- 2 główki czosnku (pokroić w ćwiartki),
- 60 dag cukru
- 2 szklanki octu 10%
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżki kopru zielonego (pokrojonego)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki pokroić w ósemki, posolić, odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać wodę z ogórków.
- Zrobić zalewę: ocet, cukier i olej zagotować. Zalać gorącą zalewą ogórki, dodać czosnek i pieprz + koper i wszystko razem wymieszać odstawić na 12 godzin (od czasu do czasu przemieszać).
- Następnie przełożyć (wraz z zalewą) do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut.