Świetne ogórki po góralsku - dobry przepis na ogórki na zimę

2021-03-29
Świetne ogórki po góralsku - dobry przepis na ogórki na zimę
Autor: Shutterstock Przygotowanie ogórków po góralsku jest  może czasochłonne, ale warte tego
łatwy
45 min
4

Świetne ogórki po góralsku to sposób na zagospodarowanie nieco przerośniętych ogórków. Ich  przygotowanie nie jest  trudne, ale trochę trwa. Warto jednak wypróbować nasz przepis.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg ogórków (nie obierać ze skórki)
  • 4 łyżki soli
  • Zalewa:
  • 2 główki czosnku (pokroić w ćwiartki),
  • 60 dag cukru
  • 2 szklanki octu 10%
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki kopru zielonego (pokrojonego)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki pokroić w ósemki, posolić, odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać wodę z ogórków.
  • Zrobić zalewę: ocet, cukier i olej zagotować. Zalać gorącą zalewą ogórki, dodać czosnek i pieprz + koper i wszystko razem wymieszać odstawić na 12 godzin (od czasu do czasu przemieszać).
  • Następnie przełożyć (wraz z zalewą) do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut.