Sos barbecue ze śliwek: pikantny sos śliwkowy do mięs
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Przepisy na śliwki i przetwory z nich to głównie powidła, dżemy, konfitury. Ale śliwki idealnie nadają się też jako dodatek do mięs. Podajemy przepis na sos śliwkowy. Gorący sos, tak jak inne przetwory na zimę, przekładamy do słoików. Sos śliwkowy będzie idealny do dan z grilla (latem jak znalazł!), a także do pieczonej kaczki lub schabu.
SKŁADNIKI
- 500 g śliwek
- duże winne jabłko
- duża cebula
- 80 g rodzynków
- kilka nasion gorczycy
- 450 ml octu jabłkowego
- 10 goździków
- mały kawałek imbiru (ok. 2 cm)
- mała papryczka chili
- 350 g cukru
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki gotujemy w 1/4 szklanki wody do momentu, aż staną się miękkie.
- Następnie śliwki delikatnie odcedzamy, studzimy i usuwamy pestki.
- Przekładamy owoce do większego garnka, dodajemy rodzynki, pokrojone jabłko i cebulę, dolewamy ocet. Posiekany imbir, chili, gorczycę i goździki wkładamy do woreczka z gazy i zanurzamy w garnku, wieszając go na jego brzegu, tak by w każdej chwili można było wyjąć przyprawy.
- Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, dodajemy cukier, sól i dalej gotujemy do czasu, aż całość zgęstnieje.
- Gorący sos przekładamy do słoików i od razu zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
- Sos idealnie nadaje się do grillowanych mięs, podajmy go do pieczonej kaczki lub schabu.