Sok z rokitnika
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Sok z rokitnika jest pyszny i niezwykle odżywczy. Owoce rokitnika uchodzą za super food. Ilością wartościowych substancji odżywczych przewyższają większość owoców. Warto sięgać po sok z rokitnika tak często, jak się da.
Polecamy: Drogocenne właściwości rokitnika pod lupą naukowców
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców rokitnika
- 1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przebrać owoce, aby nie znalazły się w nich liście lub gałązki.
- Umyć owoce, a następnie delikatnie osuszyć używając papierowego ręcznika.
- Zasypać owoce rokitnika cukrem.
- Odstawić całość na około 7-8 godzin.
- Zagotować mieszankę owoców i soku, jaki puściły, a kiedy zacznie wrzeć – gotować przez kolejne pół godziny.
- Przecedzić sok przez sitko lub gazę.
- Rozlać go do butelek.
- Wstawić butelki z sokiem z rokitnika do wysokiego garnka i zalać je wodą do 2-3 cm od krawędzi szyjki.
- Pasteryzować przez około 15 minut od zagotowania.
- Odstawić sok w ciemne miejsce.