Dereń jadalny: przepis na sok z derenia jadalnego
2023-09-11
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sok z derenia jadalnego polecamy szczególnie gorąco! Jak go przygotować? Dereń jadalny to owoc od dawna wykorzystywany w medycynie ludowej. Zawiera duże ilości witaminy C, P oraz A, makro- i mikroelementy, flawonoidy i antyoksydanty. Dereń jest smaczny zarówno świeży, jak i przetworzony.
SKŁADNIKI
- 3 litry wody
- 1 kg owoców derenia
- 0,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce derenia dokładnie płuczemy, po czym przesypujemy do garnka i zalewamy 3 litrami wrzącej wody. Całość odstawiamy na dobę.
- Po upływie 24 godzin odlewamy sok do oddzielnego naczynia i zagotowujemy. Wrzącym sokiem ponownie zalewamy owoce i tym razem całość odstawiamy na dwie doby. Trzeciego dnia całą procedurę powtarzamy.
- Po upływie 5 dni od rozpoczęcia procesu sok dokładnie odcedzamy i gotujemy przez 9 minut. Do soku dodajemy cukier i całość gotujemy jeszcze minutę.
- Zdejmujemy z wierzchu powstałą pianę. Gorący sok przelewamy do wysterylizowanych butelek i szybko zakręcamy.
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?
Zobacz inne przepisy na przetwory z derenia jadalnego!
Domowa konfitura z derenia jadalnego - dobry przepis
'Fałszywe oliwki' z derenia jadalnego
Dereń jadalny: kompot z derenia na zimę
Sprawdź w galerii, jak przygotować sok w sokowniku