Dereń jadalny: przepis na sok z derenia jadalnego

2017-08-28
sok-z-derenia-jadalnego-przepis-jak-zrobic-sok-z-derenia.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Owoce derenia jadalnego stopniowo wracają do łask
łatwy
40 min
4

Sok z derenia jadalnego polecamy  szczególnie gorąco! Jak go przygotować? Der jadalny to owoc od dawna wykorzystywany w medycynie ludowej. Zawiera duże ilości witaminy C, P oraz A, makro- i mikroelementy, flawonoidy czy antyoksydanty. Dereń jest smaczny zarówno świeży, jak i przetworzony.

Zobacz inne przepisy na przetwory z derenia jadalnego!

Domowa konfitura z derenia jadalnego - dobry przepis

'Fałszywe oliwki' z derenia jadalnego

Dereń jadalny: kompot z derenia na zimę

Składniki

3 litry wody

1 kg owoców derenia

0,5 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Owoce derenia dokładnie płuczemy, po czym przesypujemy do garnka i zalewamy 3 litrami wrzącej wody. Całość odstawiamy na dobę.

Po upływie 24 godzin odlewamy sok do oddzielnego naczynia i zagotowujemy. Wrzącym sokiem ponownie zalewamy owoce i tym razem całość odstawiamy na dwie doby. Trzeciego dnia całą procedurę powtarzamy.

Po upływie 5 dni od rozpoczęcia procesu sok dokładnie odcedzamy i gotujemy przez 9 minut. Do soku dodajemy cukier i całość gotujemy jeszcze minutę. Zdejmujemy z wierzchu powstałą pianę. Gorący sok przelewamy do wypasteryzowanych butelek i szybko zakręcamy.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE