Smakowita sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem

2021-03-29
Smakowita sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem
Autor: Shutterstock Z czerwonej kapusty można przygotować nie tylko modro kapustę na ciepło, ale także pyszne sałatki do słoików na zimę.
łatwy
40 min
4

Smakowitą sałatkę z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem możesz przygotować późnym latem lub jesienią i  zamknąć w słoiku. Zimą będzie jak znalazł! Odkręcasz słój i już masz pyszny i zdrowy dodatek do obiadu.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • ok. 1,2 kg czerwonej kapusty
  • 1/4 kg cebuli białej lub czerwonej
  • 2 duże kolby kukurydzy cukrowej
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 4 płaskie łyżeczki soli
  • 150 ml octu spirytusowego 10 %
  • ok. 250 ml wody
  • 7,5 dag cukru
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 lekko czubata łyżeczka pieprzu ziołowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę drobno poszatkować, posolić i dość mocno wygnieść rękami. Przykryć i odstawić na 2 godziny.
  • Kukurydzę obrać i włożyć do garnka z wrzącą wodą - nie solić ! Gotować 5 minut, wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Następnie ostrym nożem odciąć ziarna.
  • Cebulę pokroić w półplasterki a obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Do kapusty dodać cebulę i jabłka, przełożyć do dużego garnka.
  • Zgotować wodę z cukrem i liśćmi laurowymi, dodać ocet i olej. Gorącą marynatą zalać kapustę i gotować ją na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż nieco zmięknie.
  • Na koniec doprawić pieprzem, dodać kukurydzę, wymieszać.
  • Sałatkę przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików. ugniatając na przykład drewnianą pałką.
  • Słoje zakręcić i pasteryzować 30 minut. Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia do góry dnem.