Smakowita sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Smakowitą sałatkę z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem możesz przygotować późnym latem lub jesienią i zamknąć w słoiku. Zimą będzie jak znalazł! Odkręcasz słój i już masz pyszny i zdrowy dodatek do obiadu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- ok. 1,2 kg czerwonej kapusty
- 1/4 kg cebuli białej lub czerwonej
- 2 duże kolby kukurydzy cukrowej
- 2 duże kwaśne jabłka
- 4 płaskie łyżeczki soli
- 150 ml octu spirytusowego 10 %
- ok. 250 ml wody
- 7,5 dag cukru
- 70 ml oleju rzepakowego
- 2 liście laurowe
- 1 lekko czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę drobno poszatkować, posolić i dość mocno wygnieść rękami. Przykryć i odstawić na 2 godziny.
- Kukurydzę obrać i włożyć do garnka z wrzącą wodą - nie solić ! Gotować 5 minut, wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Następnie ostrym nożem odciąć ziarna.
- Cebulę pokroić w półplasterki a obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do kapusty dodać cebulę i jabłka, przełożyć do dużego garnka.
- Zgotować wodę z cukrem i liśćmi laurowymi, dodać ocet i olej. Gorącą marynatą zalać kapustę i gotować ją na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż nieco zmięknie.
- Na koniec doprawić pieprzem, dodać kukurydzę, wymieszać.
- Sałatkę przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików. ugniatając na przykład drewnianą pałką.
- Słoje zakręcić i pasteryzować 30 minut. Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia do góry dnem.