Śliwki z miodem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Sezon na śliwki, w zależności od odmiany i pogody, zaczyna się już w lipcu, a kończy nawet w październiku. Obfitość gatunków sprawia, że możemy cieszyć się pysznymi śliwkami przez naprawdę długi czas, a jeśli jeszcze zamarynujemy je w słoiczkach, znacznie ten czas wydłużymy. Marynowane śliwki są dobre do pieczonej karkówki, boczku, pasztetu lub jako składnik sałatek: śledziowej i jarzynowej.
Przepis pochodzi z książki „Przetwory”, którą można kupić w salonikach prasowych i na www.sklep.grupazpr.pl
SKŁADNIKI
- 1 kg śliwek węgierek
- Zalewa:
- 1 l wody
- 1 i 1/2 szklanki octu 10-proc.
- 1/2 szklanki miodu
- 4 goździki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć. Włożyć do wyparzonych słoików.
- Zagotować wodę z miodem, octem i goździkami. Wrzącą zalewą zalać śliwki.
- Dokładnie zakręcić słoiki.
- Pasteryzować w 90ºC przez 10 minut.