Śliwki nadziewane ambrozją, czyli innymi owocami - przepis na wykwintny deser
2021-03-29
średni
30 min
4
Śliwki nadziewane ambrozją to co prawda pracochłonny deser, ale warto się pokusić jego przygotowanie. Sukces i niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane!
Śliwki nadziewane ambrozją to wspaniały dodatek do aperitifu albo zamiast konfitury do popołudniowej herbaty.
Pięknie zapakowane w estetyczny słoik mogą być jadalnym prezentem.
SKŁADNIKI
- 1 kg dużych, twardych, ale dojrzałych węgierek
- 1/2 szklanki suszonych fig
- 1/2 szklanki suszonych moreli
- 1/4 szklanki rodzynków
- po 2 łyżki siekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
- 1/2 szklanki marmolady kwaśno-słodkiej, np. cytrynowej
- 1 łyżka skórki pomarańczowej z syropu
- sok z 1 cytryny
- ząbek czosnku
- mała papryczka chilli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki cukru
- kieliszek (ok. 100 g) likieru migdałowego, np. Amaretto.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone owoce namoczyć na noc.
- Następnego dnia figi, morele, czosnek i papryczkę drobno posiekać.
- Wymieszać z pozostałymi posiekanymi drobniutko składnikami ambrozji: skórką pomarańczową, rodzynkami, orzechami i migdałami.
- Następnie dodać marmoladę, sok z cytryny i gałkę muszkatołową i wymieszać.
- Węgierki wydrylować i w miejsce pestek napełnić przygotowanym farszem.
- Każdą śliwkę obwiązać nitką.
- Ugotować syrop i zalać nim nadziane śliwki.
- Trzymać na maleńkim ogniu około 1/2 godziny.
- Wystudzić.
- Ostrożnie przekładać do słoików, zalać syropem i dobrze je zakręcić.