Śliwa tarnina: marynowane owoce tarniny [przepis]

2021-03-29
Śliwa tarnina: marynowane owoce tarniny [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Drobne owoce tarniny można sprytnie zamarynować w korzennej zalewie
łatwy
30 min
4

Dziko rosnąca śliwa tarnina, często oddalona od ulic, kumuluje w sobie moc wartości odżywczych. Warto więc uchwycić je na zimę - najlepiej robiąc przetwory z tarniny. Podajemy przepis na marynowane owoce tarniny z dodatkiem przypraw korzennych.

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców tarniny
  • zalewa:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1 kg cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i nakłute wykałaczką owoce tarniny przesypać do słoików.
  • Tak przygotowane owoce przelać zalewą zrobioną z wody, octu, cukru i przypraw.
  • Słoiki z owocami tarniny w zalewie należy pasteryzować przez 15 minut. Potem przechowywać w ciemnych, chłodnym miejscu.