Śliwa tarnina: marynowane owoce tarniny [przepis]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dziko rosnąca śliwa tarnina, często oddalona od ulic, kumuluje w sobie moc wartości odżywczych. Warto więc uchwycić je na zimę - najlepiej robiąc przetwory z tarniny. Podajemy przepis na marynowane owoce tarniny z dodatkiem przypraw korzennych.
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców tarniny
- zalewa:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka octu winnego
- 1 kg cukru
- kawałek kory cynamonu
- kilka goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i nakłute wykałaczką owoce tarniny przesypać do słoików.
- Tak przygotowane owoce przelać zalewą zrobioną z wody, octu, cukru i przypraw.
- Słoiki z owocami tarniny w zalewie należy pasteryzować przez 15 minut. Potem przechowywać w ciemnych, chłodnym miejscu.