Sałatki z grzybów: grzybowa sałatka na zimę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sałatka z grzybów jest bardzo dobra zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu. Warto poznać sposób na grzyby inny niż suszenie czy marynowanie. Sprawdź, jak zrobić grzybową sałatkę do słoików.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg ugotowanych podgrzybków
- 50 dkg cebuli
- 2 duże marchewki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 7 łyżek octu
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- 4 liście laurowe
- pieprz
- ziele angielskie
- sól
- ostra papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju. Dodać startą na tarce marchewkę.
- Dodać olej, wodę i przyprawy - oprócz octu i koncentratu.
- Gdy marchew poddusi się do miękkości, dodać koncentrat pomidorowy, ocet, a na końcu grzyby.
- Wszystkie składniki gotować 4 minuty, ewentualnie doprawić do smaku.
- Gorącą sałatkę nałożyć do słoików. Pasteryzować kwadrans.