Przetwory z grzybów: marynowane koźlaki
2021-03-29
średni
30 min
4
Koźlarze, inaczej koźlaki, z powodzeniem nadają się do marynowania i suszenia. Te grzyby można łatwo znaleźć nawet w niewielkim lasku - jeśli rosną tam brzozy! Podajemy sprawdzony przepis na pyszne marynowane koźlaki.
SKŁADNIKI
- kapelusze koźlaków
- 500 ml octu 10 proc.
- 2 l wody
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 4 łyżeczki gorczycy białej
- 1-2 cebule
- 1 łyżeczka cukru
- 4 liście laurowe
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, umyć i pokroić na kawałki. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cebulę, gorczycę, pieprz, liście laurowe i cukier.
- Zalewę zagotować i gotować około 2-3 minuty. Posolić do smaku.
- Kapelusze koźlarzy oczyścić, pokroić według uznania i dokładnie wypłukać w osolonej wodzie.
- Wrzucić je do garnka, zalać wodą i podgotować około 10 minut, zbierając powstałą pianę.
- Podgotowane grzyby odcedzić, ostudzić i napełnić nimi umyte i wyparzone wcześniej słoiki.
- Grzyby zalać zalewą, zakręcić słoiki.
- Słoiki z grzybami pasteryzować około 20 minut od zagotowania wody.