Przetwory z grzybów: marynowane koźlaki

2021-03-29
Beata Lekszycka
grzyby-co-zrobic-z-kozlakow-poznaj-przepisy-na-dania-z.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Koźlaki można z powodzeniem zamarynować na zimę
średni
30 min
4

Koźlarze, inaczej koźlaki, z powodzeniem nadają się do marynowania i suszenia. Te grzyby można łatwo znaleźć nawet w niewielkim lasku - jeśli rosną tam brzozy! Podajemy sprawdzony przepis na pyszne marynowane koźlaki.

SKŁADNIKI

  • kapelusze koźlaków
  • 500 ml octu 10 proc.
  • 2 l wody
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 4 łyżeczki gorczycy białej
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 liście laurowe
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, umyć i pokroić na kawałki. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cebulę, gorczycę, pieprz, liście laurowe i cukier.
  • Zalewę zagotować i gotować około 2-3 minuty. Posolić do smaku.
  • Kapelusze koźlarzy oczyścić, pokroić według uznania i dokładnie wypłukać w osolonej wodzie.
  • Wrzucić je do garnka, zalać wodą i podgotować około 10 minut, zbierając powstałą pianę.
  • Podgotowane grzyby odcedzić, ostudzić i napełnić nimi umyte i wyparzone wcześniej słoiki.
  • Grzyby zalać zalewą, zakręcić słoiki.
  • Słoiki z grzybami pasteryzować około 20 minut od zagotowania wody.
Beata Lekszycka