Przecier ze szpinaku na zimę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Młody szpinak ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i świetnie smakuje. Jeśli nie lubisz zimą wykorzystywać w kuchni szpinaku mrożonego, możesz na chłodne miesiące samodzielnie przygotować przecier z młodych listków. Stanowi on świetny dodatek do zup i koktajli - wystarczy do niego dodać na przykład zblendowane jabłko lub banana i zielony koktajl gotowy.
W ten sam sposób można przygotować przecier ze szczawiu.
SKŁADNIKI
- 1 kg szpinaku
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak przebrać, umyć i pozostawić do wyschnięcia.
- Oberwać ogonki a listki zmielić w maszynce lub zblendować.
- Miazgę szpinakową osolić i pogrzać (nie gotować).
- Przelać do butelek, zamknąć i pasteryzować ok. 20 minut.