Poziomki z cukrem na surowo: przepis na zdrową galaretkę poziomkową do słoików
2021-03-29
średni
45 min
4
Poziomki z cukrem na surowo to doskonały sposób na zachowanie aromatu, smaku i wartości odżywczych poziomek. Tak przygotowana galaretka poziomkowa nie wymaga pasteryzacji. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej - idealny dla wielbicieli smaków z babcinej spiżarni.
SKŁADNIKI
- 1 kg poziomek
- 1,5 kg cukru pudru lub bardzo drobnego cukru
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z czarnych porzeczek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Poziomki przebrać i delikatnie umyć. Osuszyć.
- Ucierać blenderem z cukrem, skrapiając masę sokiem z porzeczek.
- Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru przełożyć masą do wyparzonych słoików. Wierzch przykryć pergaminem zwilżonym spirytusem, brzegi słoików przetrzeć watką zwilżoną spirytusem, podobnie jak wyparzone zakrętki do słoików. Natychmiast zakręcić słoje.