Poziomki z cukrem na surowo: przepis na zdrową galaretkę poziomkową do słoików
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Poziomki z cukrem na surowo to doskonały sposób na zachowanie aromatu, smaku i wartości odżywczych poziomek. Tak przygotowana galaretka poziomkowa nie wymaga pasteryzacji. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej - idealny dla wielbicieli smaków z babcinej spiżarni.
SKŁADNIKI
- 1 kg poziomek
 - 1,5 kg cukru pudru lub bardzo drobnego cukru
 - 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z czarnych porzeczek
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Poziomki przebrać i delikatnie umyć. Osuszyć.
 - Ucierać blenderem z cukrem, skrapiając masę sokiem z porzeczek.
 - Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru przełożyć masą do wyparzonych słoików. Wierzch przykryć pergaminem zwilżonym spirytusem, brzegi słoików przetrzeć watką zwilżoną spirytusem, podobnie jak wyparzone zakrętki do słoików. Natychmiast zakręcić słoje.