Powidła ze śliwek z cynamonową nutą - tradycyjny przepis

tradycyjne powidła śliwkowe
Autor: thinkstockphotos.com Przepis na tradycyjne powidła z cynamonową nutą
łatwy
60 min
4

Powidła są przetworami lubianymi i często przygotowanymi. Choć jest to dość czasochłonne to przepis, który podajemy jest prosty. Aby wzbogacić smak powideł proponujemy dodatek cynamonu i cukru wanilinowego.

Przetwory stanowią ważną pozycję wśród produktów żywnościowych. Część surowców występuje okresowo i aby móc dostarczyć je systematycznie w ciągu całego roku, jak to przewidują zasady żywienia, należy konserwować bardziej wartościowe produkty m.in. owoce sezonowe. Jednym z nich są śliwki – owoce szczęścia. Zawierają one duże ilości tryptofanu – aminokwasu odpowiedzialnego za powstawanie hormonu szczęścia – serotoniny. Bardzo skuteczną metodą na poprawę humoru jest łyżeczka pysznych powideł.

SKŁADNIKI

  • 2 kg śliwek
  • 30-40 dag cukru
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • cukier wanilinowy - duże opakowane albo 2 mniejsze

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe, świeże i zdrowe śliwki przebrać, opłukać, wypestkować i skropić lekko wodą.
  • Następnie rozgotować i przetrzeć albo rozdrobnić blenderem.
  • Wsypać cukier, cynamon i cukier wanilinowy, smażyć w garnku o bardzo grubym dnie lub na miedzianej patelni, na małym ogniu, często mieszając, aby zapobiec przypaleniu.
  • Smażyć  do momentu, aż masa zgęstnieje i będzie odstawać od ścianek naczynia.
  • Tak ugotowane, gorące powidła przełożyć je do słoików typu twist, zakręcić wieczkami i zapiec chwilkę (ok. 10 min) w piekarniku.
Karolina Wrona
więcej