Powidła ze śliwek z cynamonową nutą - tradycyjny przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Powidła są przetworami lubianymi i często przygotowanymi. Choć jest to dość czasochłonne to przepis, który podajemy jest prosty. Aby wzbogacić smak powideł proponujemy dodatek cynamonu i cukru wanilinowego.
Przetwory stanowią ważną pozycję wśród produktów żywnościowych. Część surowców występuje okresowo i aby móc dostarczyć je systematycznie w ciągu całego roku, jak to przewidują zasady żywienia, należy konserwować bardziej wartościowe produkty m.in. owoce sezonowe. Jednym z nich są śliwki – owoce szczęścia. Zawierają one duże ilości tryptofanu – aminokwasu odpowiedzialnego za powstawanie hormonu szczęścia – serotoniny. Bardzo skuteczną metodą na poprawę humoru jest łyżeczka pysznych powideł.
SKŁADNIKI
- 2 kg śliwek
- 30-40 dag cukru
- 1/2 łyżki cynamonu
- cukier wanilinowy - duże opakowane albo 2 mniejsze
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzałe, świeże i zdrowe śliwki przebrać, opłukać, wypestkować i skropić lekko wodą.
- Następnie rozgotować i przetrzeć albo rozdrobnić blenderem.
- Wsypać cukier, cynamon i cukier wanilinowy, smażyć w garnku o bardzo grubym dnie lub na miedzianej patelni, na małym ogniu, często mieszając, aby zapobiec przypaleniu.
- Smażyć do momentu, aż masa zgęstnieje i będzie odstawać od ścianek naczynia.
- Tak ugotowane, gorące powidła przełożyć je do słoików typu twist, zakręcić wieczkami i zapiec chwilkę (ok. 10 min) w piekarniku.