Piklowane rzodkiewki z lodówki: łatwy przepis na pyszną przekąskę
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Piklowane rzodkiewki z lodówki to łatwy przepis na pyszną przekąskę. Przygotujecie ją bez trudu. Piklowane rzodkiewki są chrupiące, soczyste, a ich kwaśno-słodki smak po prostu rozwala system!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g rzodkiewek, umytych
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka octu ryżowego lub jabłkowego (roztwór 3%)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki miodu lub cukru
- 1/4 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- 1/4 łyżeczki nasion gorczycy
- 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w kostkę
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki umyj i pokrój na cienkie plasterki lub zszatkuj.
- Zagotuj wodę, ocet, sól i miód, aż sól się rozpuści. To będzie marynata.
- Zdejmij marynatę z ognia i dodaj ziarna pieprzu, gorczycy, pokrojony czosnek.
- Umieść pokrojone rzodkiewki w czystym słoiku pojemności 1 litra i zalej je gorącą marynatą z przyprawami.
- Przykryj i pozwól ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki.
- Rzodkiewki będą gotowe do spożycia po 24 godzinach. Podczas przechowywania płyn zmieni kolor na różowy, a wszelkie dodane smaki - takie jak czosnek - zintensyfikują swój smak.
- Rzodkiewki można przechowywać w lodówce przez 1 miesiąc. Ale z redakcyjnej lodówki znikają po 2 dniach.