Pikle ogórkowe z musztardą: przepis na świetne marynowane ogórki

2022-07-26
Pikle ogórkowe z musztardą
Autor: Shutteratock Sprawdź, jak zamienić ogórki gruntowe w pyszne pikle z musztardą.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Podpowiadamy, jak przygotować pyszne pikle z ogórków w zalewie z dodatkiem musztardy - znakomity dodatek do kanapek i wędlin, po który przez całą zimę można sięgać do słoika.

SKŁADNIKI

  • 2-3 kg ogórków gruntowych
  • zalewa:
  • 1 litr wody
  • szklanka octu
  • szklanka cukru
  • 3 niepełne łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy
  • przyprawy:
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • pieprz w ziarenkach
  • liść laurowy
  • czosnek
  • chrzan
  • koperek
  • marchewka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nieduże ogórki gruntowe dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem, pokroić na ósemki, w plasterki lub zostawić w całości.
  • Do słoików włożyć przyprawy i pokrojoną w plasterki surową marchewkę.
  • Następnie ułożyć w nich ciasno ogórki.
  • Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać.
  • Zimną zalewą musztardową zalać ogórki i pasteryzować 10 minut.
  • Odstawić do góry dnem do ostudzenia.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?