Pikle ogórkowe z musztardą: przepis na świetne marynowane ogórki
2022-07-26
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Podpowiadamy, jak przygotować pyszne pikle z ogórków w zalewie z dodatkiem musztardy - znakomity dodatek do kanapek i wędlin, po który przez całą zimę można sięgać do słoika.
SKŁADNIKI
- 2-3 kg ogórków gruntowych
- zalewa:
- 1 litr wody
- szklanka octu
- szklanka cukru
- 3 niepełne łyżki soli
- 5 łyżek musztardy
- przyprawy:
- ziele angielskie
- gorczyca
- pieprz w ziarenkach
- liść laurowy
- czosnek
- chrzan
- koperek
- marchewka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nieduże ogórki gruntowe dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem, pokroić na ósemki, w plasterki lub zostawić w całości.
- Do słoików włożyć przyprawy i pokrojoną w plasterki surową marchewkę.
- Następnie ułożyć w nich ciasno ogórki.
- Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać.
- Zimną zalewą musztardową zalać ogórki i pasteryzować 10 minut.
- Odstawić do góry dnem do ostudzenia.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?