Pierwszorzędne pikantne melony ze słoika
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pikantne melony marynowane w ostrej, korzennej zalewie smakują wyśmienicie o każdej porze roku. Do tego świetnie wyglądają więc mogą stanowić ozdobę wielu dań oraz atrakcyjną zakąskę.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 kantalupy
- 0,5 szklanki octu owocowego
- 1,5 szklanki wody
- spory kawałek kłącza imbiru
- 0,5 cytryny
- 4 goździki
- 1 łyżka białej gorczycy
- laska cynamonu
- szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Melony obrać, przekroić, usunąć nasiona. Miąższ pokroić w średnią kostkę lub wydrążyć specjalna łyżeczką i ułożyć ciasno w słoikach.
- Imbir obrać i drobno pokroić, cynamon połamać na mniejsze kawałki.
- Z połowy cytryny ściąć cieniutko skórkę, wycisnąć z niej sok.
- Zagotować wodę z octem i przyprawami, dodać cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Zdjąć zalewę z ognia, przestudzić, wyjąć z niej skórkę cytrynową.
- Zalewą wypełnić słoiki z melonami, pasteryzować 30 min w 90 st. C. (Pasteryzacja na sucho i na mokro: w piekarniku, garnku lub zmywarce).