Papryka marynowana w zalewie miodowej - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Większość osób robiących przetwory na zimę w kilka bądź kilkanaście słoików wkłada paprykę. Można zalać ją jak co roku tradycyjną zalewą, ale można też spróbować czegoś innego. Sprawdź, jak zrobić marynowaną paprykę w zalewie miodowej.
SKŁADNIKI
- 5 kg papryki (najlepiej twardej)
- 15 szklanek wody
- 500 g miodu
- 2,5 szklanki octu
- 4 łyżki soli
- liście laurowe
- liście bazylii
- 5 łyżeczek białej gorczycy
- ziarenka ziela angielskiego
- ziarenka pieprzu
- oliwa z oliwek
- pokrojone w plasterki ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyparzyć słoiki.
- Paprykę dokładnie umyć, oczyścić z ziaren i białych części, pokroić na kawałki.
- Włożyć paprykę do słoików – najlepiej, żeby było ciasno.
- Do każdego słoika dodać: liść laurowy, 0,5 łyżeczki białej gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu, ząbek czosnku.
- W garnku przygotować zalewę – wlać wodę, ocet i miód, dodać sól i zagotować.
- Wrzącą zalewę wlać do słoików – tak, żeby zostały 2cm luzu do zakrętki.
- Do zalanych słoików wrzucić po liściu bazylii, dolać po łyżce oliwy z oliwek i mocno zakręcić, a następnie od razu postawić do góry dnem.