Pachnące latem ogórki z koperkiem do słoików na zimę
2022-07-27
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ogórki z koperkiem to sałatka bardzo łatwa do przygotowania i dosyć tania. Bardzo dobrze smakuje i świetnie pachnie świeżym koperkiem. Pasuje do kotletów, smażonej ryby, jajek, pieczonego kurczaka - jak mizeria w środku lata. Warto ją przygotować na zimę i cieszyć się smakiem lata w środku zimy.
SKŁADNIKI
- 2 ½ kg ogórków (waga po obraniu)
- ½ kg cebuli
- 2 ząbki czosnku
- Zalewa:
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki octu 10%
- 1 ½ łyżki soli (np. himalajskiej)
- 10 łyżek koperku (pokrojonego, może być mrożony)
- Dodatkowo:
- 4 gałązki kopru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki obrać ze skórki, opłukać i posiekać na plasterki (można użyć szatkownicy).
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę.
- Do dużej miski przełożyć ogórki, cebulę i czosnek. Dodać olej, cukier, ocet, sól i koperek. Wymieszać i odstawić na około półtorej godziny.
- Słoiki umyć, wyparzyć i wytrzeć do sucha. Gałązki kopru opłukać, osuszyć i włożyć do słoików (do każdego słoika po jednej gałązce).
- Sałatkę jeszcze raz wymieszać i nakładać łyżką do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut. Przechowywać w ciemnym miejscu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?