Pachnące latem ogórki z koperkiem do słoików na zimę

2022-07-27
Pachnące latem ogórki z koperkiem do słoików na zimę
Autor: Shutterstock Ogórki z koperkiem do słoików zimą przypomną smaki i aromaty lata
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ogórki z koperkiem to sałatka bardzo łatwa do przygotowania i dosyć tania. Bardzo dobrze smakuje i świetnie pachnie świeżym koperkiem. Pasuje do kotletów, smażonej ryby, jajek, pieczonego kurczaka - jak mizeria w środku lata. Warto ją przygotować na zimę i cieszyć się smakiem lata w środku zimy.

SKŁADNIKI

  • 2 ½ kg ogórków (waga po obraniu)
  • ½ kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • Zalewa:
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki octu 10%
  • 1 ½ łyżki soli (np. himalajskiej)
  • 10 łyżek koperku (pokrojonego, może być mrożony)
  • Dodatkowo:
  • 4 gałązki kopru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki obrać ze skórki, opłukać i posiekać na plasterki (można użyć szatkownicy).
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę.
  • Do dużej miski przełożyć ogórki, cebulę i czosnek. Dodać olej, cukier, ocet, sól i koperek. Wymieszać i odstawić na około półtorej godziny.
  • Słoiki umyć, wyparzyć i wytrzeć do sucha. Gałązki kopru opłukać, osuszyć i włożyć do słoików (do każdego słoika po jednej gałązce).
  • Sałatkę jeszcze raz wymieszać i nakładać łyżką do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut. Przechowywać w ciemnym miejscu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?