Oszałamiające powidła śliwkowe z estragonem
2021-09-24
łatwy
60 min
4
Powidła śliwkowe z ziołową nutą? Czemu nie? Śliwki to bardzo wdzięczne owoce, które świetnie łączą się z różnorodnymi smakami i aromatami. Nuta estragonu w powidłach ze śliwek dodaje świeżości i ciekawego charakteru.
SKŁADNIKI
- 2 kg węgierek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki estragonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Usunąć pestki, a owoce włożyć do garnka, podlać niewielka ilością wody i zagotować na małym ogniu.
- Owoce należy często mieszać, aby nie przywarły do dna naczynia. Gotować na wolnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje a powidła zgęstnieją.
- Pod koniec gotowania dodać cukier, przyprawy i sok cytrynowy. Podgrzewać cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i wstawić do garnka z gorącą wodą. Pasteryzować 25 minut.
Dlaczego warto jeść śliwki?