Orzeźwiająca galaretka miętowa do słoików
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Orzeźwiającą galaretkę miętową możesz przygotować ze świeżych lub z suszonych liści mięty. Zamknięty w słoiczku orzeźwiający smak możesz wykorzystać do urozmaicenia smaku deserów i ciast. Taka galaretka z mięty znakomicie smakuje również z herbatnikami, na bułeczce lub w herbacie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g świeżych lub 50 g suszonych liści mięty
- 3 szklanki wody
- torebka żelfixu 2+1
- 1,5 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miętę zalać wrzącą wodą i pozostawić do naciągnięcia ok 15 min. Odcedzić.
- 2 łyżki cukru wymieszać z żelfixem i sok z cytryny dodać do wywaru z mięty, zagotować.
- Pod koniec gotowania dodać resztę cukru, dokładnie wymieszać, zagotować i pozostawić na gazie 1 minutę.
- Przelać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.