Orzeźwiająca galaretka miętowa do słoików

2021-03-29
Orzeżwiająca galaretka miętowa do słoików
Autor: Shutterstock Galaretka miętowa to świetny dodatek do deserów.
łatwy
20 min
4

Orzeźwiającą galaretkę miętową możesz przygotować ze świeżych lub z suszonych liści mięty. Zamknięty w słoiczku orzeźwiający smak możesz wykorzystać do urozmaicenia smaku deserów i ciast. Taka galaretka z mięty znakomicie smakuje również z herbatnikami, na bułeczce lub w herbacie.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 100 g świeżych lub 50 g suszonych liści mięty
  • 3 szklanki wody
  • torebka żelfixu 2+1
  • 1,5 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miętę zalać wrzącą wodą i pozostawić do naciągnięcia ok 15 min. Odcedzić.
  • 2 łyżki cukru wymieszać z żelfixem i sok z cytryny dodać do wywaru z mięty, zagotować.
  • Pod koniec gotowania dodać resztę cukru, dokładnie wymieszać, zagotować i pozostawić na gazie 1 minutę.
  • Przelać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.