Ogórkowa sałatka teściowej - prosta i przepyszna
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Ogórkowa sałatka teściowej jest nie tylko pyszna, ale też niesłychanie prosta do przygotowania. A zimą jak znalazł - otwierasz słoik i masz dodatek do obiadu w minutę. Sałatka zawiera zdrową kurkumę, która nie tylko daje ładny kolor, ale też wspomaga nasz organizm w zwalczaniu stanów zapalnych.
SKŁADNIKI
- 4 kg ogórków gruntowych
- 6 dużych cebul
- 20 g kurkumy
- gorczyca
- 2 łyżki soli
- 1,5 szklanki octu 10%
- 3 szklanki cukru
- 1,5 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki obrać i pokroić w plasterki, cebulę zaś w piórka.
- Warzywa wymieszać z solą i kurkumą i odstawić na 2 godziny.
- Po tym czasie warzywa, wraz z powstałym sosem nakładamy do wyparzonych słoików. Do każdego słoika wrzucamy po kilka ziaren gorczycy.
- Wodę i ocet zagotowujemy z dodatkiem cukru. Gorącą marynatą zalewamy warzywa w słoikach, zakręcamy słoje.
- Pasteryzujemy 5-6 minut.