Ogórki z przyprawą do grilla: przepis na niesamowite pikle ogórkowe
      2022-07-15
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ogórki z przyprawą do grilla to świetny pomysł na ogórkowe pikle, do przygotowania których można wykorzystać mniej kształtne ogórki. Zestaw przypraw użytych do marynowania sprawia, że ogórki są chrupiące, pełne smaku i lekko pikantne.
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków
 - 1/2 kg cebuli
 - 3 łyżki soli
 - Zalewa:
 - 2 i 1/2 szklanki wody
 - szklanka octu 10%
 - 1 i 1/3 szklanki cukru
 - czubata łyżka pikantnej przyprawy do grilla
 - 1/2 łyżki gorczycy
 - koper
 - natka pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie pół talarki. Połączyć z ogórkami, zasypać solą, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
 - Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier, przyprawę do grilla oraz gorczycę. Dokładnie wymieszać i zagotować.
 - Do słoików o pojemności 0,5 l nałożyć po gałązce kopru oraz po 2 gałązki natki pietruszki. Napełnić ogórkami z cebulą, zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić.
 - Pasteryzować 3 minuty.
 
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?