Ogórki z przyprawą do grilla: przepis na niesamowite pikle ogórkowe
2022-07-15
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ogórki z przyprawą do grilla to świetny pomysł na ogórkowe pikle, do przygotowania których można wykorzystać mniej kształtne ogórki. Zestaw przypraw użytych do marynowania sprawia, że ogórki są chrupiące, pełne smaku i lekko pikantne.
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków
- 1/2 kg cebuli
- 3 łyżki soli
- Zalewa:
- 2 i 1/2 szklanki wody
- szklanka octu 10%
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- czubata łyżka pikantnej przyprawy do grilla
- 1/2 łyżki gorczycy
- koper
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie pół talarki. Połączyć z ogórkami, zasypać solą, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
- Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier, przyprawę do grilla oraz gorczycę. Dokładnie wymieszać i zagotować.
- Do słoików o pojemności 0,5 l nałożyć po gałązce kopru oraz po 2 gałązki natki pietruszki. Napełnić ogórkami z cebulą, zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić.
- Pasteryzować 3 minuty.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?