Ogórki z przyprawą do grilla: przepis na niesamowite pikle ogórkowe

Ogórki z przyprawą do grilla: przepis na niesamowite pikle ogórkowe
Autor: Shutterstock Ogórki z przyprawą do grilla mają zdecydowany smak i są chrupiące
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ogórki z przyprawą do grilla to świetny pomysł na ogórkowe pikle, do przygotowania których można wykorzystać mniej kształtne ogórki. Zestaw przypraw użytych do marynowania sprawia, że ogórki są chrupiące, pełne smaku i lekko pikantne.

SKŁADNIKI

  • 2 kg ogórków
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 łyżki soli
  • Zalewa:
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • szklanka octu 10%
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • czubata łyżka pikantnej przyprawy do grilla
  • 1/2 łyżki gorczycy
  • koper
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie pół talarki. Połączyć z ogórkami, zasypać solą, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
  • Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier, przyprawę do grilla oraz gorczycę. Dokładnie wymieszać i zagotować.
  • Do słoików o pojemności 0,5 l nałożyć po gałązce kopru oraz po 2 gałązki natki pietruszki. Napełnić ogórkami z cebulą, zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić.
  • Pasteryzować 3 minuty.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej