Ogórki w keczupie - świetny patent na marynowane ogórki

Ogórki w keczupie
Autor: Shutterstock Ogórki w keczupie to prosty sposób na marynowaną sałatkę do słoika.
łatwy
30 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ogórki w keczupie to ciekawa alternatywa dla korniszonów czy sałatki szwedzkiej do słoików. Są smaczne, lekko pikantne i świetnie nadają się jako dodatek do sałatek i kanapek, a także jako samodzielna przekąska lub zakąska do wódki.

SKŁADNIKI

  • 2 kg ogórków
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 3 ząbki czosnku
  • Składniki na zalewę :
  • 4 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 szklanka pikantnego ketchupu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć i namoczyć w zimnej wodzie. Zostawić na 2 godziny.
  • Składniki zalewy wymieszać, zagotować i przestudzić.
  • 3 słoiki o pojemności 1 l umyć i wyparzyć, do każdego włożyć 1/2 podanych przypraw.
  • Ogórki pokroić w ósemki lub plastry, ułożyć dość ciasno w słoikach.
  • Ogórki zalać ciepłą zalewą, słoiki szczelnie zakręcić.
  • Pasteryzować w gotującej się wodzie 15 minut od momentu zagotowania.
  • Wyjąć, odwrócić do góry dnem, przykryć i zostawić do ostygnięcia.
Metody pasteryzacji przetworów
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej