Ogórki w keczupie - świetny patent na marynowane ogórki
2021-07-11
łatwy
30 min
10
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ogórki w keczupie to ciekawa alternatywa dla korniszonów czy sałatki szwedzkiej do słoików. Są smaczne, lekko pikantne i świetnie nadają się jako dodatek do sałatek i kanapek, a także jako samodzielna przekąska lub zakąska do wódki.
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków
- 3 łyżeczki gorczycy
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 3 ząbki czosnku
- Składniki na zalewę :
- 4 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżki soli
- 1 szklanka pikantnego ketchupu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć i namoczyć w zimnej wodzie. Zostawić na 2 godziny.
- Składniki zalewy wymieszać, zagotować i przestudzić.
- 3 słoiki o pojemności 1 l umyć i wyparzyć, do każdego włożyć 1/2 podanych przypraw.
- Ogórki pokroić w ósemki lub plastry, ułożyć dość ciasno w słoikach.
- Ogórki zalać ciepłą zalewą, słoiki szczelnie zakręcić.
- Pasteryzować w gotującej się wodzie 15 minut od momentu zagotowania.
- Wyjąć, odwrócić do góry dnem, przykryć i zostawić do ostygnięcia.
Metody pasteryzacji przetworów