Niezrównane roladki z cukinii z papryką i fetą w oleju
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Roladki z cukinii z papryką i fetą, konserwowane w oleju, to pyszna, delikatna przekąska. Niezrównana na wszelkich imprezach, pięknie się prezentuje i doskonale smakuje.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 szklanki oleju
- 2 cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 opakowanie sera feta lub bułgarskiego sera szopskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- gałązki świeżego rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka przelej olej i oliwę z oliwek. Mocno rozgrzej.
- Cukinie pokrój na podłużne paski, za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw lub bardzo ostrego noża. Paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na paski. Ser feta pokrój na paski. Czosnek obierz.
- Paski cukinii zgrilluj na suchej (lub posmarowanej odrobiną oliwy) patelni grillowej.
- Na końcu paska cukinii umieść paprykę i fetę, a następnie zawijaj w roladki.
- Roladki przełóż do słoika i zalej gorącym olejem z oliwą.
- Dodaj ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, pieprz czerwony i bazylię. Słoik zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 1-2 dni.