Mus z jabłek do słoików na zimę - idealny do strucli i szarlotek

2021-03-29
Mus z jabłek do słoików na zimę - idealny do strucli i szarlotek
Autor: thinkstockphotos.com Mus z jabłek - gotowy, w słoikach - to doskonały dodatek  nie tylko do ciast, ale też naleśników czy jogurtu.
łatwy
30 min
4

Mus z jabłek do strucli i szarlotek to bardzo smaczny deser. Przygotujesz go w parę minut. Wystarczy chwilę smażyć ciągle mieszając, a gdy owoce przestaną puszczać sok, wrzucić posiekaną skórkę pomarańczy i goździki.

W błonniku siła

Pektyny (błonnik rozpuszczalny w wodzie) oczyszczają przewód pokarmowy z cholesterolu i toksyn. To ważne, szczególnie dla palaczy.  Błonnik z kwasami owocowymi zapobiega próchnicy, bo hamuje rozwój bakterii w ustach. Pomaga przy biegunce, a przy zaparciach rozrzedza stolec i poprawia ruchy robaczkowe jelit. Pektyny z jabłek są cenne dla osób z cukrzycą - obniżają poziom cukru we krwi. Zabiegani mogą jeść otręby granulowane z jabłkami z kefirem, mlekiem, jogurtem, sokami lub na sucho.

SKŁADNIKI

  • 2 kg jabłek,
  • 500 g cukru,
  • 3-4 goździki,
  • 150 ml wody,
  • posiekana skórka z pomarańczy.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte jabłka utrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach. Następnie dodać syrop ugotowany z wody i cukru.
  • Chwilę smażyć ciągle mieszając, a gdy owoce przestaną puszczać sok, wrzucić posiekaną skórkę pomarańczy i goździki.
  • Zagotować mieszając i od razu przełożyć mus do wyparzonych słoików. Zakręcić je i włożyć pod koc do ostygnięcia.