Mus z jabłek do słoików na zimę - idealny do strucli i szarlotek
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Mus z jabłek do strucli i szarlotek to bardzo smaczny deser. Przygotujesz go w parę minut. Wystarczy chwilę smażyć ciągle mieszając, a gdy owoce przestaną puszczać sok, wrzucić posiekaną skórkę pomarańczy i goździki.
W błonniku siła
Pektyny (błonnik rozpuszczalny w wodzie) oczyszczają przewód pokarmowy z cholesterolu i toksyn. To ważne, szczególnie dla palaczy. Błonnik z kwasami owocowymi zapobiega próchnicy, bo hamuje rozwój bakterii w ustach. Pomaga przy biegunce, a przy zaparciach rozrzedza stolec i poprawia ruchy robaczkowe jelit. Pektyny z jabłek są cenne dla osób z cukrzycą - obniżają poziom cukru we krwi. Zabiegani mogą jeść otręby granulowane z jabłkami z kefirem, mlekiem, jogurtem, sokami lub na sucho.
SKŁADNIKI
- 2 kg jabłek,
- 500 g cukru,
- 3-4 goździki,
- 150 ml wody,
- posiekana skórka z pomarańczy.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte jabłka utrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach. Następnie dodać syrop ugotowany z wody i cukru.
- Chwilę smażyć ciągle mieszając, a gdy owoce przestaną puszczać sok, wrzucić posiekaną skórkę pomarańczy i goździki.
- Zagotować mieszając i od razu przełożyć mus do wyparzonych słoików. Zakręcić je i włożyć pod koc do ostygnięcia.