Morelowy dżem z amaretto
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Morelowy dżem z likierem amaretto to elegancka konfitura na prezent. Dżem z moreli uznawany jest za jeden z najlepszych. Dodatek likieru amaretto zwiększa pestkowy smak, tak ceniony przez prawdziwych smakoszy.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 kg moreli
- 500 g cukru żelującego 3:1
- 100 ml soku z cytryny
- 1 laska wanilii
- 50 ml likieru amaretto
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele przekroić na pół, usunąć pestkę. Pokroić na kawałki.
- Morele przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem i pozostawić na 3 godziny lub 12 godzin w chłodzie.
- Wymieszać morele razem z cukrem. Dodać sok z cytryny i wanilię. Postawić na palniku. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.
- Garnek zdjąć z palnika. Usunąć pianę. Dolać amaretto, wymieszać.
- Dżem przełożyć od razu do czystych, wyparzonych słoików, mocno zakręcić, postawić do górny dnem, aż wystygną.
- Słoiki z gotowym dżemem należy okleić nalepkami z informacją o zawartości i dacie zamknięcia.