Mizeria z ogórków na zimę do słoików
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Mizeria ze słoika to doskonały dodatek do obiadu, a w sezonie na przetwory - idealny sposób na wykorzystanie przerośniętych ogórków, nie nadających się do kwaszenia. Zimą otwierasz słoik i gotowe.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków (waga po obraniu)
- 30 dag cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu 10%
- 3 łyżki koperku (pokrojonego, może być mrożony)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli (himalajskiej)
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki moczyć w zimnej wodzie przez około 10 minut, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
- Do miski przełożyć ogórki, cebulę i czosnek. Dodać ocet, koperek, cukier, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać i odstawić na około 30 minut.
- Po tym czasie mizerię ponownie wymieszać i przełożyć do suchych słoiczków (wcześniej dokładnie umytych i wyparzonych). Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Na koniec ostudzić odwracając słoiki do góry dnem.