Miodek żyworódkowy: właściwości, przygotowanie, zastosowanie
2020-07-29

łatwy
30 min
4
Żyworódka to roślina doniczkowa i ozdobna. Jej piękne liście mają również zastosowanie prozdrowotne. Jednym z popularnych preparatów wzmacniających odnowę i regenerację organizmu jest miodek żyworódkowy. Polecany jest w przebiegu przeziębień i infekcji wirusowych, po operacjach i w stanach rekonwalescencji.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka świeżych liści i łodyg Kalanchoe pinnatum lub Kalanchoe daigremontiana
- 1 szklanka miodu pszczelego
- 1-3 łyżek soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście i łodygi umyj pod bieżącą wodą, osusz i przełóż do papierowej torby. Umieść w lodówce na około 7 dni.
- Następnie zmiażdż liście i łodygi, wyciśnij sok.
- Wyciśnięty sok zmieszaj z płynnym miodem pszczelim w stosunku 1:4, co oznacza że na 1 porcję soku z żyworódki należy wziąć 4 porcje miodu.
- Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- Przechowuj w lodówce.
- W stanach zwiększonego zapotrzebowania na substancje wspomagające układ odpornościowy stosuj 1-2 łyżeczki od 2 do 4 razy dziennie. Profilaktycznie stosuj 1-2 łyżeczki dziennie.