Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku

Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku
Autor: Shutterstock Podlaskie pikle swój smak zawdzięczają idealnym proporcjom cukru i octu
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Marynowane ogórki to pyszny dodatek do każdego posiłku, poza deserem. A i to wielu by dyskutowało. Najlepsze są ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. Obrane ze skórki ogóreczki idealnie chłoną doskonałą marynatę. Idealnie sprawdzą się ogórki przejrzałe, z których trzeba usunąć także gniazda nasienne z twardymi pestkami. Wypróbuj przepis na pikle ogórkowe po podlasku i ciesz się ich smakiem na okrągło. 

SKŁADNIKI

  • 2 kg ogórków typu kwaszeniaki
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2-4 listki laurowe (bobkowe)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki obrać. Duże pokroić na połówki lub nawet ćwiartki. Małe ogórki pozostawić w całości.
  • Wodę wymieszać z octem, cukrem i solą. Dodać przyprawy i zagotować. 
  • Ogórki ułożyć pionowo w słoikach, zalać gorącą zalewa i zakręcić słoiki. Odstawić do ostygnięcia.
  • Tak przygotowane ogórki można do 3 tygodni przechowywać w lodówce lub po pasteryzacji przez całą zimę. 
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej