Marmolada z grejpfruta z chilli

2021-03-29
Marmolada z grejpfruta z chilli
Autor: Shutterstock Marmolada z grejpfruta z chilli to niezwykle oryginalny pomysł na zamknięcie smaku cytrusów w słoiku.
łatwy
60 min
4

marmoladę z różowych grejpfrutów z chilli charakteryzuje niezwykle wyrafinowany i bogaty smak, który łączy to co słodkie, z kwaśnym i ostrym. Znakomicie pasuje jako dodatek do mięs i drobiu, rewelacyjnie smakuje z serami, albo po prostu z ciepłym tostem posmarowanym odrobiną masła.

SKŁADNIKI

  • 2 różowe grejpfruty
  • 2 łyżki drobno posiekanej papryczki chilli (bez pestek)
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce dokładnie umyj i obierz z grubej skóry, a następnie usuń białe błonki.
  • Miąższ owoców podziel na drobniejsze kawałki i włóż do garnka, dodaj chilli, wodę i cukier.
  • Całość zagotuj, a następnie przykręć płomień i gotuj około 30 minut, aż płyn się zredukuje, a marmolada nabierze odpowiedniej konsystencji.
  • Przełóż do czystych słoików i dokładnie zakręć.