Marmolada z grejpfruta z chilli
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Tę marmoladę z różowych grejpfrutów z chilli charakteryzuje niezwykle wyrafinowany i bogaty smak, który łączy to co słodkie, z kwaśnym i ostrym. Znakomicie pasuje jako dodatek do mięs i drobiu, rewelacyjnie smakuje z serami, albo po prostu z ciepłym tostem posmarowanym odrobiną masła.
SKŁADNIKI
- 2 różowe grejpfruty
- 2 łyżki drobno posiekanej papryczki chilli (bez pestek)
- pół szklanki cukru
- pół szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce dokładnie umyj i obierz z grubej skóry, a następnie usuń białe błonki.
- Miąższ owoców podziel na drobniejsze kawałki i włóż do garnka, dodaj chilli, wodę i cukier.
- Całość zagotuj, a następnie przykręć płomień i gotuj około 30 minut, aż płyn się zredukuje, a marmolada nabierze odpowiedniej konsystencji.
- Przełóż do czystych słoików i dokładnie zakręć.