Letnie przetwory: korzenne gruszki i borówki do mięsa

Korzenne gruszki i borówki do mięsa
Autor: thinkstockphotos.com Gruszki warto połączyć z borówkami czerwonymi - obydwa owocowe smaki świetnie się uzupełniają
średni
60 min
4

Przepis na korzenne gruszki i borówki czerwone do mięsa i wędlin może przypaść do gustu zarówno miłośnikom mięs, jak i owoców. Owoce sprzyjają poprawie pracy mózgu dzięki zawartości witamin A, B, C i E, cynku, potasu, sodu, manganu, selenu i boru. Goździki dodadzą całości korzennego aromatu. Wypróbuj nowy specjał w swojej kuchni!

SKŁADNIKI

  • 1 kg borówek
  • 40 dag jędrnych małych gruszek
  • 30 dag cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • kilka goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Borówki przebierz, umyj, osącz.
  • Cukier zagotuj z wodą, do syropu dodaj borówki i gotuj, mieszając, 15 minut.
  • Gruszki umyj, obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
  • Dodaj do borówek wraz z goździkami i gotuj na małym ogniu około 30 minut, aż gruszki staną się szkliste.
  • Gorącą masę przełóż do słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem do wystudzenia.
Joanna Anczura
więcej