Letnie przetwory: korzenne gruszki i borówki do mięsa
2021-03-29
średni
60 min
4
Przepis na korzenne gruszki i borówki czerwone do mięsa i wędlin może przypaść do gustu zarówno miłośnikom mięs, jak i owoców. Owoce sprzyjają poprawie pracy mózgu dzięki zawartości witamin A, B, C i E, cynku, potasu, sodu, manganu, selenu i boru. Goździki dodadzą całości korzennego aromatu. Wypróbuj nowy specjał w swojej kuchni!
SKŁADNIKI
- 1 kg borówek
- 40 dag jędrnych małych gruszek
- 30 dag cukru
- 1/2 szklanki wody
- kilka goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Borówki przebierz, umyj, osącz.
- Cukier zagotuj z wodą, do syropu dodaj borówki i gotuj, mieszając, 15 minut.
- Gruszki umyj, obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
- Dodaj do borówek wraz z goździkami i gotuj na małym ogniu około 30 minut, aż gruszki staną się szkliste.
- Gorącą masę przełóż do słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem do wystudzenia.