Konfitura z wiśni z cynamonem: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
120 min
4
Konfitura z wiśni to obowiązkowa pozycja w domowej spiżarce. Nic tak nie poprawia humoru, jak herbata z konfiturą czy smaczne śniadanko z dodatkiem wiśniowych przetworów. Aby przygotować pyszną wiśniową konfiturę z cynamonem należy uzbroić się w cierpliwość i zaopatrzyć w kilka kilogramów tych słodko-kwaśnych owoców. Podajemy dobry przepis.
Konfitura z wiśni w galaretce porzeczkowej
Konfitura wiśniowa na czerwonym winie z cynamonem
Konfitura wiśniowa z migdałami prażonymi w karmelu
SKŁADNIKI
- 1 kg wiśni
- 1,2 kg cukru
- 10 kawałków kory cynamonowej o długości ok. 10 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiśnie myjemy, osączamy i drylujemy.
- Do garnka wlewamy szklankę wody (ok. 250 ml) i dodajemy cukier. Roztwór gotujemy tak długo, aż zacznie gęstnieć.
- Do gęstego syropu dodajemy wiśnie, zagotowujemy, zdejmujemy powstałą pianę i zostawiamy na 12 godzin.
- Następnego dnia konfitury smażymy na wolnym ogniu, aż do zagotowania i ponownie odstawiamy na 12 godzin.
- Trzeciego dnia smażymy konfiturę dodając korę cynamonową połamaną na małe kawałki przez 20-30 minut, aż kora stanie się szklista.
- Na koniec przekładamy konfiturę do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.