Konfitura z wiśni z cynamonem: sprawdzony przepis

2021-03-29
dzem-z-wisni-bez-zelfixu-polecamy-dobry-przepis.jpg
Autor: photos.com Pyszna konfitura z wiśni z cynamonem.
średni
120 min
4

Konfitura z wiśni to obowiązkowa pozycja w domowej spiżarce. Nic tak nie poprawia humoru, jak herbata z konfiturą czy smaczne śniadanko z dodatkiem wiśniowych przetworów. Aby przygotować pyszną wiśniową konfiturę z cynamonem należy uzbroić się w cierpliwość i zaopatrzyć w kilka kilogramów tych słodko-kwaśnych owoców. Podajemy dobry przepis.

 

Konfitura z wiśni w galaretce porzeczkowej

Konfitura wiśniowa na czerwonym winie z cynamonem

Konfitura wiśniowa z migdałami prażonymi w karmelu

SKŁADNIKI

  • 1 kg wiśni
  • 1,2 kg cukru
  • 10 kawałków kory cynamonowej o długości ok. 10 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wiśnie myjemy, osączamy i drylujemy.
  • Do garnka wlewamy szklankę wody (ok. 250 ml) i dodajemy cukier. Roztwór gotujemy tak długo, aż zacznie gęstnieć.
  • Do gęstego syropu dodajemy wiśnie, zagotowujemy, zdejmujemy powstałą pianę i zostawiamy na 12 godzin.
  • Następnego dnia konfitury smażymy na wolnym ogniu, aż do zagotowania i ponownie odstawiamy na 12 godzin.
  • Trzeciego dnia smażymy konfiturę dodając korę cynamonową połamaną na małe kawałki przez 20-30 minut, aż kora stanie się szklista.
  • Na koniec przekładamy konfiturę do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.