Konfitura z arbuza - robimy pyszne przetwory!

2021-03-29
konfitura-z-arbuza-robimy-pyszne-przetwory.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Konfitura z arbuza - smak lata zamknięty w słoiczku
średni
300 min
4

Konfitura z arbuza to jeden z ciekawszych, choć bardzo łatwych do zrobienia pomysłów na przetwory. Proponujemy przepis, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

SKŁADNIKI

  • 1 kg arbuza
  • 75 dag cukru
  • laska wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Arbuza pokroić w kostkę, wyjąć pestki.
  • Miąższ włożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na ok. 3 godziny.
  • Po tym czasie dodać pokruszoną laskę wanilii i smażyć na małym ogniu, aż arbuz stanie się szklisty.
  • Konfiturę przełożyć do wysterylizowanych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut.