Kompot z agrestu
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Agrest to mało doceniany owoc, chociaż jest bardzo zdrowy. Ma dużo fosforu i żelaza, jest bogaty w witaminę C. Dzięki swojemu kwaśnemu smakowi ma swoich amatorów. Proponujemy orzeźwiający kompot, któremu oryginalnego smaku i koloru nadadzą płatki róży konfiturowej – wystarczy dodać kilka płatków do każdego słoiczka.
Przepis pochodzi z książki „Przetwory”, którą można kupić w salonikach prasowych i na www.sklep.grupazpr.pl
SKŁADNIKI
- 1 kg agrestu (może być niezupełnie dojrzały)
- 2 szklanki wody
- 300 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z wody i cukru zrobić lekki syrop, ostudzić.
- Agrest nakłuć wykałaczką, ułożyć ciasno w słoikach, potrząsać, aby zmieściło się jak najwięcej. Zalać wystudzonym syropem, który powinien zakryć owoce, ale nie może sięgać wyżej niż 2 cm od krawędzi słoika.
- Słoiki lekko zakręcić i wstawić do naczynia z zimną wodą.
- Pasteryzować je w temperaturze 90ºC, półlitrowe przez 10 minut, większe przez 15 minut. Wody nie wolno gwałtownie gotować.
- Słoiki wyjąć, dokręcić zakrętki. Do ostygnięcia ustawić do góry dnem.
- W czasie studzenia kilka razy delikatnie potrząsnąć każdym słoikiem.
- Kompot przechowywać w miejscu ciemnym i chłodnym.