Jesienna sałatka z cukinii i ogórków: pyszna przystawka ze słoika na zimę
2022-07-26
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jesienna sałatka z cukinii i ogórków z dodatkiem cebuli, papryki, czosnku i przecieru pomidorowego, to prawdziwa bomba witaminowa. Idealna do przygotowania na przełomie lata i jesieni, gdy wszystkie składniki są łatwo dostępne, pełne smaku i aromatu, a także niedrogie.
SKŁADNIKI
- 4 kg ogórków
- 1 kg młodej cukinii
- 70 dag cebuli
- 70 dag czerwonej papryki
- 70 dag marchewki
- 5 ząbków czosnku
- średni słoik przecieru pomidorowego
- 1 szklanka octu
- 3/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanki wody
- 1 pełna szklanka cukru
- 3 łyżki soli
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego (ok. 12 kulek)
- płaska łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka gorczycy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki, cukinię i cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki, a marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki.
- Warzywa łączymy ze sobą w dużej misce i dodajemy do nich przeciśnięty czosnek.
- Wodę, olej, ocet, cukier, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy łączymy ze sobą, zagotowujemy i lekko przestudzoną zalewą zalewamy warzywa. Mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny.
- Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni lub w garnku z wodą.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?