Jesienna sałatka z cukinii i ogórków: pyszna przystawka ze słoika na zimę

2022-07-26
Jesienna sałatka z cukinii i ogórków: pyszna sałatka do słoików na zimę
Autor: Shutterstock Sałatka z cukinii i ogórków, z dodatkiem cebuli, papryki i czosnku - doskonały sposób na zapasy na zimę
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jesienna sałatka z cukinii i ogórków z dodatkiem cebuli, papryki, czosnku i przecieru pomidorowego, to prawdziwa bomba witaminowa. Idealna do przygotowania na przełomie lata i jesieni, gdy wszystkie składniki są łatwo dostępne, pełne smaku i aromatu, a także niedrogie.

SKŁADNIKI

  • 4 kg ogórków
  • 1 kg młodej cukinii
  • 70 dag cebuli
  • 70 dag czerwonej papryki
  • 70 dag marchewki
  • 5 ząbków czosnku
  • średni słoik przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka octu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego (ok. 12 kulek)
  • płaska łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki, cukinię i cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki, a marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki.
  • Warzywa łączymy ze sobą w dużej misce i dodajemy do nich przeciśnięty czosnek.
  • Wodę, olej, ocet, cukier, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy łączymy ze sobą, zagotowujemy i lekko przestudzoną zalewą zalewamy warzywa. Mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny.
  • Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni lub w garnku z wodą.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?