Jak zrobić dobre maliny w słoiku? Łatwy przepis!

Agnieszka Grotek
jak-zrobic-dobre-maliny-w-sloiku.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Maliny w słoiku to najprostszy sposób na uchwycenie smaku lata na zimę
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Maliny smakują nam zazwyczaj zarówno latem, jak i zimą. By móc delektować się ich rewelacyjnym smakiem podczas trzaskających mrozów, trzeba najpierw zamknąć maliny w słoiku. Jest na to bardzo prosty sposób!

SKŁADNIKI

  • maliny
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najprostszą metodą, która nie wymaga żadnych sokowników i innych urządzeń, są maliny zasypane cukrem i zagotowane.
  • Wystarczy wyparzyć mniejsze słoiki i na przemian wsypywać do nich maliny oraz cukier.
  • Wyścielić dno większego garnka szmatką i ustawić tam zakręcone szczelnie słoiki wypełnione malinami i cukrem. Wszystko zagotować, by cukier w dużej mierze się rozpuścił. Zwykle to ok. 20 minut.
  • Następnie słoiki wyjąć z garnka i odstawić do góry dnem. I już czekamy do zimy, by delektować się tymi pysznościami - słodkimi malinami i różowym rozgrzewającym sokiem.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?

Świeże maliny: jak je przechowywać i myć?

Jak zamrozić maliny na zimę?

Czy maliny służą zdrowiu?

Właściwości malin

Agnieszka Grotek