Jak zamarynować gruszki? Przepis na gruszki w winie
2021-03-29
średni
50 min
4
Przetwory to dość pracochłonne zajęcie, ale warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowywanie. W zimowe wieczory, kiedy owoce nie są już tak dobre jak latem, gruszki marynowane w winie przypomną ciepłe letnie dni.
Gruszki to aromatyczne owoce, które nadadzą każdej potrawie niepowtarzalny smak. Komponują się idealnie z serami pleśniowymi, z sałatą i sosem balsamicznym, a w szczególnością z czekoladą. Oprócz walorów smakowych owoce świetnie wpływają na układ trawienny, pobudzają mózg i poprawiają koncentrację.
SKŁADNIKI
- 1 kg twardych gruszek
- 1/2 l wytrawnego, czerwonego wina
- 1 i 1/4 szkl. octu winnego (czerwonego)
- sok z 1 cytryny
- 1/2 kg cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (w ziarnach)
- 2 łyżeczki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- skórka cytrynowa
- cynamon w laskach
- opcjonalnie: kilka kwiatów lawendy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte, obrane i przekrojone na pół z wyjętymi gniazdami gruszki włożyć do miski z zimną wodą i sokiem z 1 cytryny.
- W garnku zagotować ocet, wino, cukier waniliowy, cukier i przyprawy.
- Zdjąć szumy i gotować kolejne 5 minut, następnie włożyć gruszki i gotować przez 35 minut na małym ogniu.
- Kiedy gruszki będą miękkie, przełożyć owoce do wyparzonych słoików. Syrop z gruszek gotować nadal, aż połowa wyparuje, a całość zgęstnieje.
- Wrzącym syropem zalać gruszki w słoikach i zawekować. Wystarczy odczekać miesiąc i gruszki są gotowe.