Jagodowy chutney do mięs - jak zrobić?
      2021-03-26
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Czarne jagody to rekordzistki pod względem przeciwutleniaczy. Antocyjany, którym jagody zawdzięczają kolor, działają antynowotworowo, wpływają też korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu. Jagody regulują trawienie: świeże lekko przeczyszczają, a suszone lub gotowane działają przeciwbiegunkowo. Zwykle jemy je na słodko, w deserach, tymczasem świetnie smakują też jako dodatek do dań wytrawnych, np. w postaci słodko-kwaśnego chutneya.
Jagody z kruszonką
Sernik z jagodami
Jagody w cukrze
SKŁADNIKI
- 3/4 kg jagód
 - 1/2 kg kwaśnych jabłek
 - 1/4 kg cebuli
 - 1/4 kg cukru
 - 3/4 szklanki octu 6%
 - czubata łyżka gorczycy
 - czubata łyżka imbiru
 - 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
 - pieprz cayenne
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jagody starannie umyj, osącz i ugnieć w rondlu, aż puszczą sok.
 - Powoli je podgrzewaj, dodaj jabłka obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki, oraz posiekaną cebulę.
 - Rozgotuj na małym ogniu, wsyp cukier, dodaj ocet i przyprawy, gotuj godzinę, mieszając od czasu do czasu.
 - Gotowy chutney nałóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij.