Grzyby pasteryzowane z tymiankiem: przepis na zimę
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Grzyby pasteryzowane z tymiankiem to świetny przepis na zimowe przetwory z grzybów. Można wykorzystać prawdziwki, jak i podgrzybki (uprzednio obgotowane przez 20 minut w osolonej wodzie), ale także kapelusze dorodnych koźlarzy (trzony są nieomal zdrewniałe i niesmaczne). Maślaki również będą wdzięcznym surowcem. Przed użyciem tak przygotowanych grzybów, należy udusić na tłuszczu cebulę, dołożyć do niej grzyby, razem poddusić, ewentualnie dodać śmietany i podawać do ziemniaków, ryżu na sypko lub makaronu.
Grzyby w Polsce: kiedy i jak zbierać borowiki, kurki, a kiedy maślaki?
SKŁADNIKI
- 1 kg grzybów prawdziwków, podgrzybków lub samych kapeluszy koźlarzy
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przebrane grzyby oczyścić przy pomocy miękkiej szczoteczki, ewentualnie jeszcze opłukać pod bieżącą wodą. W mniejszych grzybach skrócić trzony, większe pokroić na plasterki lub w paski.
- Dwie szklanki wody zagotować z tymiankiem. Osolić. Dodać grzyby i gotować 20 minut.
- Grzyby odcedzić i gorące przełożyć do wyparzonych słoików, dodając tyle wywaru, aby je przykryć, zawartość słoja nie może przekraczać 3/4 wysokości słoika.
- Słoiki zamknąć i pasteryzować 45 minut w temperaturze ok. 100°C. Następnego dnia należy powtórzyć pasteryzowanie przez 25 minut. Pasteryzację można przeprowadzić na mokro, jak i na sucho, o czym piszemy więcej tutaj.